Thomas Borgen mistede sin troværdighed til sidst

 
IMG_3949.JPG

Så kom den forventede meddelelse fra Danske Bank om, at koncernchef Thomas Borgen fratræder. Sagen om hvidvask endte med at blive for stor en belastning, og trods flotte økonomiske resultater må Thomas Borgen nu lempes ud ad bagdøren, når en ny direktør er fundet.

Thomas Borgen gjorde længe, hvad han kunne for at løfte den nærmest uhørt vanskelige krisekommunikationsopgave, som det må have været at forklare de mystiske transaktioner i Estland. Han beklagede og vedkendte sig sit ansvar.

Hvad gik der så galt? I min optik har Thomas Borgen og Danske Bank humpet rundt på to akilleshæle: Den ene er, at skandalen er vokset og vokset, siden Berlingskes gravegruppe breakede historien i marts 2017. Sagen er nu så enorm, at Danske Bank end ikke tør give et bud på, hvor mange milliarder der stammer fra kriminelle aktiviteter.

Den anden akilleshæl er, at Thomas Borgen endte med at miste sin troværdighed. Koncernchefens egne udtalelser om, at han ikke var tilstrækkeligt informeret, endte med at fælde ham. ”Jeg fik ikke signaler om, at vores kontrolrutiner i Baltikum ikke var tilstrækkelige,” sagde Thomas Borgen til Berlingske i maj. Den udtalelse blev i denne uge totalt undermineret, da Berlingske med baggrund i oplysninger fra et mødereferat, bankens revision og anonyme kilder kunne sandsynliggøre, at Thomas Borgen vidste betydeligt mere, end han tidligere havde givet udtryk for.

Ting har det med at blive opdaget i en krisesituation. Interne mails og telefonnotater dukker stort set altid op hos journalister

Når man er i en krisesituation i medierne, kan det være fristende at twiste de faktiske kendsgerninger en lille smule. ”Det er der aldrig nogen, der opdager,” tænker mange, som ligger inde med ubelejlig information. Men ting har det med at blive opdaget. Interne mails og telefonnotater dukker stort set altid op hos journalister i den slags sager. Og der er meget ofte en forsmået tidligere medarbejder, som er parat til at agere deep throat.

Derfor: Lad være med at sige noget, der kan drages så meget i tvivl, at du mister din troværdighed. I en krisesituation er troværdigheden dit sidste aktiv. Det er ikke sikkert, at en intakt troværdighed kunne have reddet Thomas Borgen. Men en troværdig krisekommunikation har hjulpet mange andre gennem et stormvejr. Håndteringen af en krise er ofte vigtigere end selve krisen.

 
Claus Jørgensen